Обележен 96. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда

Библиотека града Београда обележила је у четвртак, 11. јануара 2024. године, 96 година постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача и награда за најчитанију књигу страног аутора, награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Награда која носи име прве библиотекарке и управнице Библиотеке града Београда, Марије Илић Агапове, додељена је Десанки Стаматовић, редовној професорки Универзитета у пензији, за изузетан допринос развоју библиотекарства града Београда.

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2023. години додељена је Издавачкој кући ,,Агора“ из Новог Сада.

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда, најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2023. години је роман „Историја пчела“, норвешке књижевнице Маје Лунде, у издању Издавачке куће „Одисеја“..

Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је деветогодишњем Димитрију Милошевићу из општине Вождовац..

Специјално признање Библиотеке града Београда – Повеља за изузетан допринос ове године је додељена Александри Куртеш, новинарки дневног листа „Политика“,која је редовно пратио све програмске активности и ширу јавност упознавала са целокупним радом Библиотеке града Београда.

Присутним гостима, представницима медија и добитницима награда обратилиле су се Наташа Михаиловић Вацић, секретарка за културу Града Београда, и Јасмина Нинков,  директорка Библиотеке града Београда, која је истакла значајна остварења Библиотеке у 2023. години.

Програм су водили глумци Срна Ђенадић и Милан Босиљчић, а у музичком делу програма је наступила певачица и композиторка Ана Станић.