Учешће Библиотеке града на јубиларној, десетој QQML конференцији

Јубиларна, десета конференција о квантитативним и квалитативним методама у библиотекарству (Qualitative and Quantitative Methods in Libraries) одржана је у периоду од 22. до 25. маја ове године у Грчкој, Културном центру у граду Ханији на острву Криту. Скуп је одржан под покровитељством ISAST-a, Међународног удружења за развој науке и технологије. QQML је мултидисциплинарна конференција која покрива све теме из области библиотекарства и информационе науке у релацији са другим дисциплинама, промовише теорију и праксу квантитативних и квалитативних метода у библиотекама, архивима и музејима.  

Основни циљеви:

  • Формирање активне мреже свих који се баве квантитативним и квалитативним методама
  • Промоција теорије и праксе
  • Развој и демонстрација  резултатаистраживања
  • Пренос знања

Конференција окупља делегате из око 60 земаља, велики број истраживача, професора, стручњака, теоретичара и практичара из области библиотекарства и сродних дисциплина. Оно што сведочи о динамици ове конференције је занимљив програм, нове теме и чињеница да су бројни делегати учествовали на претходним QQML скуповима, а у Грчкој су представили резултате својих најновијих истраживања. Представници Библиотеке града Београда и ове године узели су активно учешће, директор Јасмина Нинков и помоћник директора за библиотечку делатност, Станка Јовичић.

Након поздравне речи организатора скупа, др Анти Кацирику(Anthi Katsirikou), директора библиотеке Универзитета у Пиреју и пленарних предавања др Марије Гариде са Универзитета у Вашингтону (Maria Garrido) и Антоније Арахове (Antonia Arahova) члана Управног одбора ИФЛЕ, уследиле су четвородневне сесије које су допринеле упознавању са савременим трендовима и искуствима из библиотекарства земаља широм света.

У сесији посвећеној јавним библиотекама и доживотном учењу, којом је председавала Кети Розаиз Америчког библиотекарског удружења, директор Јасмина Нинков је презентовала рад Preparing Library for Tomorrow Public Libraries, Digital-information Literacy Crossroads and Life-long Learning. У сесији посвећеној читалачкој култури, (председавајући Сарантос Капидакис, Јонски Универзитзет, Крф) Станка Јовичић је представила рад Infromation-Libary-Knowledge (коаутор Бојан Кундачина). По завршетку излагања, уследила су питања и коментари присутних који су се наставили и након званичног програма.

Станка Јовичић је председавала сесијом The Added Value of Library Services у којој су своје радове представили колеге из Финске, Шведске, Португала и Чилеа.

За време Конференције, заинтересовани су могли да учествују и у раду специјалних сесија-радионица, као и да погледају изложбу са постер презентацијама.

Следећа QQML конференција биће одржана у Фиренци 2019. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Учешће Библиотеке града на јубиларној, десетој QQML конференцији. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja