Отварање изложбе „Небо и границе слободе“

У уторак, 29. маја у Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба ауторке Наташе Крстић под називом „Небо и границе слободе“. Изложба обухвата 15 слика рађених у техници акрила и уља на платну. По речима уметнице „акценат пројекта је на приступу сликарству као виду уметности који, кроз потрагу за ванвременским вредностима, уједињује идеју лепог и испитивање ликовних и филозофских проблема“. Изложбу је отворила Љубица Јелисавац-Крстић. Изложба је отворена до 18. јуна.

Наташа Крстић је рођена 1972. године у Београду. Факултет ликовних уметности, Одсек сликарство, у класи  професора Моме Антоновића, завршила је 1997. године. Члан је УЛУПУДС-а од 1999. године.

Излагала је  на бројним групним и самосталним изложбама. Добитница је Сребрне кошуте за трикотажу на Сајму моде у Београду 1994. године  и  годишње награде УЛУПУДС-а за 2003. и 2007. годину.

О Наташином раду, Љубица Јелисавац-Катић, историчар уметности у предговору каталогу, написала је:

„Унутрашњи свет Наташе Крстић прелама се у њеним сликама  и  дефинише их на посебан начин, тако што се између ових успоставља непрекидна интерактивност. Све оно што јесте сензација и опсесија ауторки, подстицај је за рад и учествује у изградњи идентитета артефакта. Слике као ликовни ентетити, појединачни и у тематским целинама, клице су даљих размишљања и нових идеја.

На неспорном трагу Матиса, потомнеоекспресионистичког сликарства, са афинитетом према витражној контрасности, далекоисточној уметности, модној фотографији, али и према радикалности појединих савременика, попут оне америчког уметника Рубија Стерлинга, Крстићева у мисаоно-делатном процесу настанка својих слика, испитује боју и гест у међусобним односима. До композиције она долази теоријско-практичним приступом ликовним проблемима, а, надасве, емоционалним ангажманом.

 Иницијација за најновији циклус радова Наташе Крстић настала је приликом њеног боравка у Cité internationale des arts, у Паризу.  Међутим, и када уметница баштини од апсорбованог оком, не преноси на платно ништа заиста слично виђеном, већ путује ка аутентичном простору саме слике, ка својеврсном свемиру ,,изгубљених планета и заборављених снова’’. За суштинама доживљеног и слућеног Крстићева, дакле,  трага путевима боја и њихових светлосних квалитета. Тако иницијација појавом дуге постаје контрапункт поља  експресије и поља апстракције транспозиције дугиног спектра. У преовлађујућем фону појединих радова, редимејд упливи доприносе фактури слика, са нужним призивом сећања. На већини композиција, међутим, живост колористичких хармонија, постигнутих слободним потезима подређеним боји, суспрегнута је,  на неки начин, линеарним доминантама не-боја, по дужини платна, и само онолико колико је ауторки неопходно да у просторслободе и ваздуха уведе ликовно-симболички коректив, као одраз урбаног али и извесну пројекцију шире реалности.

Не без јасног фокуса, Крстићева испољава неспутаност у евокативном погледу, у коришћењу ликовних средстава, и коначно третмана површина слике и њеног оквира. На први поглед, третиране сумарно, слике постижу визуелни склад и зрелост однеговане поетике и сведоче о потреби ауторке да се асоцијативно и што личније изрази, на већем формату.  Идеја и ангажман ових ликовних радова, заправо, лежи у синтетичком поимању стварности и свих њених аспеката са светом уметничког дела, као тврђавом специфичног сензибилитета.“ 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Отварање изложбе „Небо и границе слободе“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja