„Излог чаробних књига“

У петак 9. марта 2018. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда, отворена је изложба Факултета примењених уметности „Излог чаробних књига“.  Изложена су   библиофилска издања књиге, из вредне колекције Факултета примењених уметности, која су настајала током претходних пет деценија на предмету Графика књиге. У поставци се у хронолошком следу очитавају различите тенденције како у  графичким техникама  тако и у ликовном изразу.

Почев од графика Богдана Кршића, Душана Петричића, Растка Ћирића, Предрага Нешковића, Југослава Влаховића, Мирјане Живковић, Душана Павлића и осталих многобројних  аутора, јасно је уочљива еволуција идеја  од друге половине 20. века до данас.

Овом изложбом  и низом манифестација током 2018. године, Факултет примењених уметности обележава 70 година успешног рада.

Изложбу је отворио декан Факултета Зоран Блажина.

Аутор изложбе Гордана Поповић Васић, историчар уметности, о изложби је  између осталог написала:

...На изложби коју смо назвали Излог чаробних књига заступљене су различите генерације аутора, професора, студената који су доцније постали професори или они који ће се прославити у свету уметности, графичких вештина, стрипа, графичког дизајна, карикатуре или илустрације. Сви су они начинили своју „чаробну књигу“ у једном тренутку боравка на овој високој школи, која изненађује својим ликовним решењима и целокупним изгледом, која нуди индивидуални кључ за разумевање дела, књигу која ће их увести у професионални живот и коју ће памтити и они сами као и сви који је буду имали у рукама.“

Изложба је отворена до 23. марта

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - „Излог чаробних књига“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja