Изложба графика Ненада Грбића, под називом „Одмеравање времена“

У понедељак 12. фебруара 2018. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба графика Ненада Грбића, под називом „Одмеравање времена“. Поставка изложбе обухвата 30 табли са 78 графика и 6 урамљених графика мањег формата у техници дигиталне штампе, насталих током 2016. и 2017. године.

Ненад Грбић је дипломирао 1980. године на Факултету ликовних уметности на одсеку графике у класи професора Бошка Карановића. Као талентовани дипломац добија награду факултета за графику и на групној изложби троје награђених студената излаже у новоотвореној галерији Факултета ликовних уметности. Од 1981. године је члан УЛУС-а. Од 1979. године учествује на бројним групним и неколико самосталних изложби у Београду и Крагујевцу. Осим графике, његова истраживања усмерена су  ка  техникама класичног  сликарства, акварела и иконописа.

Изложене графике настале у техници  комбинације класичног колажа и дигиталног принта представљају реинтерпретацију комплетног уметничког наслеђа. Користећи цитате из свих епоха уметности и комбинујући их у једном кадру, аутор постиже утисак сажимања времена у коме напоредо коегзистирају архајска скулптура и Пит Мондријан, Ђорђо де Кирико и Питер Бројгел, Марина Абрамовић и Фидија, Наполеон и Виктор Вазарели...Ови цитати на Ненадовим графикама су уздигнути на ниво културолошких образаца.У контексту које им уметник задаје проговарају новим језиком и успостављају интертекстуалну везу слике и садашњег тренутка. Чињеница да не постоји технички кодификовани метајезик  сликарства,    нам допушта  да начинимо сопствену реконцептуализацију и створимо сопствене уметничке кодове у тумачењу новонасталих призора. Управо овај моменат даје овој изложби дух концептуалног искуства. Попут загонетки које треба решити  Ненадове графике вас увлаче у игру у којој трагате за одговором.

Изложбу је отворила Наташа Рил, уредник програма Галерије Атријум и кустос изложбе.

Изложба је отворена до 6. марта 2018. године.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба графика Ненада Грбића, под називом „Одмеравање времена“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja